Værd at vide om rygsmerter og diskusprolaps

Smerter i ryggen og lænden er blandt de mest almindelige gener i Danmark og forårsager årligt mange tilfælde af diskusprolaps blandt danskerne.

Diskusprolaps kan komme som følge af flere forskellige årsager og er i alle tilfælde en smertefuld tilstand for den påvirkede.

Der findes dog i dag flere forskellige behandlingstilbud til lige netop denne tilstand, der kan være med til at behandle symptomerne og give anledning til en hverdag med færre eller ingen gener.

I denne artikel sætter vi fokus på tilstanden diskusprolaps og herunder de mest almindelige symptomer, man med fordel kan være opmærksom på, samt hvilken behandling der kan være den rette til at behandle generne.

Hvad vil det sige at have en diskusprolaps?

En diskusprolaps er en tilstand, der foregår inde imellem vores ryghvirvler.

Imellem disse finder man nemlig det, man kalder bruskskiver, også kaldet diskus, som er bygget op af et materiale, der på mange måder minder lidt om en gummilignende masse med en dertilhørende ydre skal.

Bruskskivernes opgave er at sørge for at vores ryg og lænd er fleksible, og at der er den rette stødabsorbering.

Diskusprolaps er tilstanden, hvor der opstår en udposning på en af disse bruskskiver, der medvirker til, at den gummilignende masse forlader den hårde skål og kommer til at trykke på rygmarven eller en spinalnerve, der kan skabe store smerter for den påvirkede.

Da smerterne først opstår, når udposningen er blevet en realitet, er det desværre ofte, at tilstanden opdages for sent.

Derudover kan man også opleve smerter ved, at der på baggrund af udposningen opstår en inflammationsstiland i selve bruskskiven.

Almindelige symptomer ved diskusprolaps

Mange danskere kender efterhånden til mere almindelige rygsmerter, men hvordan kommer en diskusprolaps i ryggen til udtryk?

Blandt de mest almindelige symptomer finder man følgende:

  • Jagende smerte i ryggen såvel som en prikkende fornemmelse i ben/arme.
  • Nedsat styrke og/eller følesans i ben/arme.
  • Forværrede smerter ved løft eller stræk.

Ved ovenstående symptomer bør man kontakte sin læge for behandling af smerterne.

Symptomerne kan komme af flere forskellige årsager, men typisk ser man, at diskusprolaps kommer som følge af uheldige bevægelser, for tunge løft eller af slidgigt i ryggen, der kan være medvirkende til, at bruskskiverne bliver svagere og derved er mere udsatte for at udvikle en diskusprolaps.

Behandlingstilbud for diskusprolaps

Som nævnt, er det vigtigt at tage fat i sin egen læge, såfremt man oplever stærke smerter, der også har tendens til at migrere til arme og ben.

Nedsat styrke og følelse er blandt de vigtigste symptomer, man ikke bør ignorere, men som skal behandles omgående.

I forbindelse med behandling vælger mange at supplere den lægelige behandling med fysioterapeutisk eller osteopatisk behandling for diskusprolaps.

Her vil der være fokus på at genoprette og korrigere kroppens systemer for at sikre de bedste forudsætninger for en så optimal helingsperiode som muligt.

Helingsperioden kan være op til 12 måneder lang for en fuldt helet bruskskive, og der kan i denne periode være behov for supplerende behandling, som eksempelvis osteopati, for at undgå uheldige kompenseringer fra andre dele af kroppen.